رشد سریع و بی وقفه در صنایع نوین منجر به انقلابی عظیم در سایر صنایع وابسته از جمله صنعت بیمه شده است. پیش بینی می شود این روند با رشد فزاینده ای در سالهای پیش رو نیز همراه شود. بر خلاف نقش محوری مدل کسب و کار سنتی صنعت بیمه در گذشته، فناوری های جدید، کلیه ابعاد تجارت بیمه را تحت تاثیر قرار می دهند و در این مسیر، نه تنها تغییرات بازار خارجی، بلکه درآمد داخلی و مدل های عملیاتی را نیز تغییر داده و خواهند داد.
در رویارویی با این شرایط، فرصت های نوآوری فراوانی برای شرکت های بیمه نمود خواهد یافت که علاوه بر استفاده از آنها در راستای بهبود و اصلاح مدل کسب و کار، زمینه مناسب سرمایه گذاری نیز فراروی بخش های سرمایه گذاری شرکت های بیمه قرار خواهد گرفت. یکی از این حوزه های با پتانسیل و روبه رشد فناوری های ارتباط خودکار و از راه دور است. فناوری Telematics / Telemetry شامل ارتباطات خودکار و پیشرفته ای است که توسط آن اندازه گیریها در نقاط دور افتاده و یا غیر قابل دسترس انجام شده و اطلاعات و داده ها جهت پردازش و نظارت به مرکز یا واحد کنترل ارسال می گردد. این فناوریها شامل ارتباطات از راه دور، سنسورها و علوم رایانه ای است که اجازه ارسال، دریافت، ذخیره و پردازش داده ها را از طریق دستگاه های مخابراتی فراهم می نماید.
این فناوری ها هم اکنون به میزان قابل توجهی مورد استفاده قرار گرفته و انتظار می رود به زودی(short-term) میزان استفاده از این فناوری افزایش چشمگیری داشته باشد.
حوزه های متعددی را در ارتباط بین این فناوری ها و صنعت بیمه می توان یافت که به صورت روز افزون و با ظهور ایده ها و ابتکارات نوین در حال افزایش است. در ادامه نمونه هایی از برنامه های اصلی این فناوری در بیمه ارائه شده است:
- خودورهای متصل[1]: در رابطه با بیمه های مربوط به اتومبیل می باشد که وسایل نقلیه به شبکه اینترنتی متصل می گردد و امکان انتقال اطلاعات به بیمه گر را در خصوص نحوه رانندگی، میزان مسافت و … فراهم می نماید.
- سیستم منشی در وسایل نقلیه[2] : ADAS سیستم یاری دهنده رانندگان خودرو است که موجب افزایش میزان امنیت در رانندگی می گردد. این سیستم از فناوری های هشداردهنده به راننده در خصوص مشکلات بالقوه خودرو و اجرای برخی اقدامات مورد نیاز راننده به صورت خودکار بهره می برد. شرکت های بیمه ای می توانند خودروهایی که به این فناوری مجهز میشوند را به عنوان یک دسته ی مجزا در نظر گرفته و در مدل های قیمت گذاری خود متفاوت عمل نمایند.
- نظارت بر سلامت[3] : این فناوری در راستای استفاده از دستگاه هایی است که از طریق آن ها می توان بر اساس علائم حیاتی (فشار خون، ضربان قلب، میزان تنفس و دمای بدن) و عادتهای رفتاری بیمه گذار، حق بیمه را تعیین نمود.
به عنوان مثال شرکت بیمه Bright Health که در زمینه بیمه های درمان فعالیت نموده و برای بهبود تجربه مشتریان از خدمات بهداشتی از تکنولوژی های دیجیتال و شبکه های کوچک بهره می برد. با برنامه ارائه شده از سوی این شرکت، وضعیت سلامتی بیمه گذاران را مانیتور نموده و برای انجام مراقبت های لازم از سوی بیمه گذار، پاداش ارائه می نماید.
- نظارت بر منازل[4] : این فناوری در راستای استفاده از دستگاه هایی است که امکان نظارت بر وضعیت اموال را فراهم می کند، مانند آشکارسازی و اعلام دود و مونوکسید کربن در منازل.
مطابق با این تغییر و تحولات ضروری است استارتاپهای
فعال در حوزه های فوق و شرکت های بیمه با ایجاد ارتباط و هم افزایی و نیز اصلاح و
بهبود زیرساخت ها و مدل های کسب و کار زمینه ای برای خلق ارزش های پیشنهادی بهتر،
جذاب تر و مبتکرانه تر را فراهم آورند. این مهم ضرورتا در همکاری مشترک معنی می
یابد.
[1] Connected cars
[2] Advanced Driver Assistance Systems(ADAS)
[3] Health monitoring
[4] Home monitoring